Jablkový mešec s karamelovými gaštanmi od Bibiany Janovskej a Jany Babiakovej (na snímke) z Hontianskych Nemiec, sa stal dnes v Lazdanoch v okrese Krupina celkovým víťazom súťažného podujatia Jablkovej chuť Hontu po ladziansky. Tento originálny dezert zvíťazil zároveň aj v kategórii múčnych jedál. Ladzany 23. septembra 2017.
Foto: TASR/Jozef Poliak
Ladzany 23. septembra (TASR) - Jablkový mešec s karamelovými gaštanmi od Bibiany Janovskej a Jany Babiakovej z Hontianskych Nemiec sa stal dnes v Ladzanoch v okrese Krupina celkovým víťazom súťažného podujatia Jablková chuť Hontu po ladziansky. Tento originálny dezert zvíťazil zároveň aj v kategórii múčnych jedál.
povedala TASR Janovská z víťazného družstva. Dezert obsahuje samozrejme jablká a sú v ňom aj gaštany, karamel či palacinkové cesto.
V Lazdanoch dnes v už tradičnom kulinárskom podujatí v troch kategóriách súťažilo celkom 13 družstiev z regiónu Hont. Okrem múčnych jedál si tamojší kuchári a pekári merali svoje sily aj v kategóriách ovocných a mäsových jedál. Vo všetkých však muselo byť obsiahnuté jablko.
priblížila ocenené jedlá zástupkyňa združenia Tradičná chuť regiónov Slovenska Oľga Luptáková.
Ovocinárstvo má na Honte a v Ladzanoch zvlášť pevné korene. Už za čias rakúsko–uhorskej monarchie sa z týchto oblastí vozilo ovocie do Budapešti a ďalších miest. Genofond jabloní, ale aj ďalších ovocných stromov z Hontu sa nachádza práve v Ladzanoch ako jeden z 18 v rámci celého Slovenska. Tento rok však bolo podľa starostu Miloša Čmela jabĺk azda najmenej za ostaných niekoľko rokov. Vplyv na úrodu malo najmä počasie, keď kvety plodov zamrzli ešte pri jarných mrazoch.