Hotelová akadémia v Bratislave píše svoju históriu už 64 rokov

24. septembra 2018, 9:28
Hotelová akadémia na Mikovíniho ulici v Bratislave píše svoju históriu už od roku 1954. Za svoju existenciu už prešla mnohými zmenami. Momentálne zvažuje vytvoriť nový školský odbor. Zameraný má byť na cukrárstvo. Škola tak chce reagovať na požiadavky zo strany rodičov, študentov a zamestnávateľov. Na snímke budova Hotelovej akadémie na Mikovíniho ulici v Bratislave, 24. septembra 2018 v Bratislave. Foto: TASR - Marko Erd
Bratislava 24. septembra (TASR) – Hotelová akadémia na Mikovíniho ulici v Bratislave píše svoju históriu už od roku 1954. Za svoju existenciu prešla mnohými zmenami a pripravila do praxe množstvo kuchárov, čašníkov, manažérov hotelových a gastronomických služieb takmer so 100-percentným uplatnením na trhu práce doma i v zahraničí. Škola sa pýši tým, že o záujemcov o štúdium nemá núdzu a môže si z nich vyberať tých najkvalitnejších.

Názov školy v čase jej vzniku bol Učňovská škola. Vyučovalo sa v priestoroch budovy Železná studienka, a to až do roku 1962. "Bývalí absolventi, ale aj profesori často spomínali na časy, keď sa člnkovali po neďalekom rybníku. Od roku 1973 škola vystupovala pod novým názvom Odborné učilište pri podnikovom riaditeľstve Reštaurácií 1. Od roku 1962 až do marca 1979 bola škola umiestnená v internáte Zdravotnej školy na Podjavorinskej ulici," priblížila pre TASR riaditeľka školy Katarína Biela.

Od marca 1979 do konca augusta 1980 učilište využívalo zadný trakt bývalej Základnej školy na Mikovíniho ulici a od septembra 1980 patrila učilišťu celá budova. "Od septembra 1979 bola škola premenovaná na Stredné odborné učilište (SOU) spoločného stravovania. Od roku 1991 popri SOU bola zriadená Hotelová škola, ktorá zmenila v roku 1992 názov na Hotelovú akadémiu a v školskom roku 1996/1997 na Združenú hotelovú akadémiu. Od roku 2009 sa škola vrátila k názvu z roku 1992 Hotelová akadémia," spresnila riaditeľka.

Bohatá história a tradícia dáva škole podľa jej slov pevné základy, ale zároveň aj zaväzuje, aby si škola udržala svoju kvalitu a stala sa školou moderného európskeho typu, ktorá pripravuje kvalitných odborníkov gastronomických a hotelových služieb, ktorí sa uplatnia nielen na domácom, ale aj zahraničnom trhu.

V súčasnosti akadémiu navštevuje 600 žiakov. O štúdium má záujem vždy viac študentov, ako môžu prijať, preto si škola vyberá uchádzačov prostredníctvom pohovoru. "Do prvých ročníkov môžeme zobrať 130 žiakov, naposledy sa nám prihlásilo okolo 250 uchádzačov. Nie sme škola, ktorá musí bojovať o žiaka, my máme previs žiakov," povedala Biela. Žiaci študujú v päťročnom študijnom odbore hotelová akadémia, v štvorročných študijných odboroch kuchár alebo čašník, servírka. Škola ponúka aj trojročné učebné odbory kuchár alebo čašník, servírka a dvojročné nadstavbové štúdium spoločné stravovanie.

"Poskytujeme štúdium ukončené podľa jednotlivých odborov buď maturitnou skúškou, výučným listom, alebo aj maturitnou skúškou spolu s výučným listom," priblížila riaditeľka. S uplatnením žiakov po skončení štúdia podľa nej nie je problém. Väčšina absolventov smeruje priamo do zamestnania, často do zahraničia. Niektorí však pokračujú v štúdiu na vysokých školách. "Študujú cestovný ruch, ekonómiu, právo, masmediálnu komunikáciu alebo sú na hotelových vysokých školách v Brne či Prahe," podotkla Biela.

TASR · 24. septembra 2018, 9:28
Zdieľať


Naspäť na najnovšie správy

Teraz tiež

Rubriky denníka 24hod.sk