Nekupujte drahé tabletky z lekárne, selén obsahujú aj bežné potraviny. Ktoré sú to?

12. novembra 2023, 13:40
Nekupujte drahé tabletky z lekárne, selén obsahujú aj bežné potraviny. Ktoré sú to?

Príjem minerálov, ako esenciálnych mikronutrientov, je nutnosť. Bez nich ľudský organizmus nedokáže správne fungovať a ich nedostatok sa časom vždy niekde prejaví. Selén nie je výnimkou. Je veľmi silným antioxidantom a chráni telo pred infekciami. Či už majú pôvod vírusový alebo bakteriálny.

Vyberajte starostlivo

Konzumovať adekvátne množstvo selénu je dobré z mnohých dôvodov. Kde ho ale nájsť? Pozrite sa na video YouTube kanála Beštie, kde vám poradí hneď 16 prírodných zdrojov tohto nezastupiteľného prvku:

Nedostatok je nebezpečný

Selén je tak trochu ošemetný a platí pre neho, že najlepšia je zlatá stredná cesta. Zle je nedostatok, ale pomerne veľkú paseku môže napáchať aj jeho nadmerný príjem. V prípade nedostatku si koledujete o vážne zdravotné problémy. Prejavuje sa náchylnosťou na infekcie, ochorenia, rýchlejšie prejavy starnutia. Malý príjem selénu v podstate veľmi negatívne ovplyvňuje funkciu všetkých tkanív v tele. Nadbytok je ale aj nebezpečný. Môže sa prejaviť nervozitou, zvracaním, depresiou, vypadávaním vlasov a postihnutím pečene. Denne by ste tak nemali prekročiť 300 mcg.

Stavte na tieto potraviny

Aj to je dôvod, prečo nie je nutné ihneď selén suplementovať. Pri vyváženom jedálničku ho prijmete dostatok. Dobrým zdrojom je akýkoľvek druh mäsa. Mäso je dobré striedať a nie je nutné konzumovať na porciu viac ako 90 gramov. S 90 gramami mäsa prijmete nielen selén, ale aj potrebný zinok. Asi najbohatší na selén sú para orechy (Brazílske). S ich konzumáciou ale pozor. Stačí 5 orieškov a máte denný príjem selénu na deň pokrytý. Ďalšou skvelou potravinou sú vajcia.

Zamerajte sa na bežné potraviny

Selén sa bežne vyskytuje v mnohých obyčajných potravinách. Pokiaľ je váš jedálniček pestrý a dodržiavate zásady zdravého stravovania, nebudete mať s nedostatkom selénu núdzi. Výrazný antioxidant sa totiž nachádza aj v potravinách ako sú mliečne výrobky, ovsené vločky, šošovica, špenát, alebo napríklad v hubách.

Zdieľať


Naspäť na najnovšie správy

Teraz tiež

Rubriky denníka 24hod.sk