Viete čo je tempeh? Už ste ho jedli? Je najvyšší čas!

13. februára 2019, 11:39
Viete čo je tempeh? Už ste ho jedli? Je najvyšší čas!

Nie je sója ako sója

Tempeh je sójový výrobok, ktorý sa vyrába kultivovaním a kvasením celých sójových bôbov. Uvarené bôby sú naložené do kultúry ušľachtilej plesne a tá nimi prerastie, čím ich spojí a vytvorí tvrdú konzistenciu bielej farby.

Táto pleseň zaručuje obsah vitamínu B12, ktorý je nevyhnutný napríklad pri vegánskej diéte, pretože ako jediný je čisto živočíšneho (v podstate bakteriálneho) pôvodu a nedá sa nahradiť rastlinnými náhradami. Preto sa v jedlách používa ako chutná náhrada mäsa.

Indonézske mäso alebo sójový hermelín

Tempeh je pôvodom z Indonézie a rozšírený je v celej juhovýchodnej Ázií. Niekedy sa dokonca označuje ako „Indonézske mäso“. Veľkou výhodou je, že býva dobre stráviteľný, pripravuje sa na rôzne spôsoby a nevyžaduje ani dlhú tepelnú úpravu.

Obsahuje veľké množstvo vitamínov, vlákniny i proteínov a obsahuje všetky aminokyseliny ako kompletná bielkovina.

Niekedy je tempeh prirovnávaný aj k syru hermelínu vďaka jeho fermentácii a ušľachtilej plesni.

Sto gramov tempehu skrýva v sebe až 2,5 krát viac vápniku ako mlieko, neobsahuje žiadny cholesterol a je nízkotučný

Jedlo ako liek

Tempeh má dokonca nepopierateľné benefity pre naše zdravie a je vhodný pri prevencii alebo liečbe nasledovných ochorení:

– anémia

– nedostatok vitamínu B12

– črevné ochorenia

– osteoporóza

– nádorové ochorenia

– arterioskleróza

Túto potravinu si môžte pripraviť na milión spôsobov. Či už ako náhrada za mäso do gulášu, soté. Ako vegetarián si môžte navýšiť príjem bielkovín v praženici s tempehom, alebo ho pridať ku grilovanej zelenine. A ako všežravec si môžte jednoducho spestriť jedálniček.

Tempeh sa dá zohnať takmer v každom bio-obchode, alebo si ho môžte skúsiť pripraviť doma. No predtým na porovnanie, či sa vám podaril, odporúčame kúpiť si ho aspoň raz už hotový. V bio kvalite je dostupný v natur príchuti, marinovaný, smažený, ale aj údený.

Zdieľať


Naspäť na najnovšie správy

Teraz tiež

Rubriky denníka 24hod.sk